Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci korzystają z posiłków spożywanych o stałych porach:
8.20 – 8.50 – śniadanie
10.10 – 10.20 – II śniadanie
11.40 – 12.10 – obiad (dwudaniowy)
14.00 – 14.15 – podwieczorek
Wytyczne żywieniowe w przedszkolach są regulowane rozporządzeniem Ministra Zdrowia, zapisane w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, w rozporządzeniu z dnia 1 lipca 2016 roku.
O zdrowe posiłki w naszym przedszkolu dba firma cateringowa Spółdzielnia Socjalna “Na Winiarach”, która dokłada starań aby podawane dzieciom posiłki były smaczne, zdrowe i przyrządzone zgodnie z obowiązującymi normami.
Do przygotowywania potraw wykorzystywane są wysokiej jakości, świeże produkty spożywcze. Menu uwzględnia bieżącą porę roku i wykorzystuje owoce i warzywa sezonowe. Posiłki nie zawierają sztucznych “ulepszaczy” oraz glutaminianu sodu. Przedszkolaki mają nieograniczony dostęp do niegazowanej wody mineralnej.
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami w żywieniu dzieci nie powinno ograniczać się produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. W takich przypadkach wymagamy zaświadczenia lekarskiego o występujących u dziecka alergiach czy nietolerancjach pokarmowych.
Jadłospisy układane są w cyklu tygodniowym i podawane do wiadomości rodziców w każdy poniedziałek na tablicy ogłoszeń oraz na stronie internetowej.
W każdym jadłospisie wyszczególnione są alergeny:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodna
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Nasze przedszkole przykłada dużą wagę do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Organizujemy zajęcia kulinarne, podczas których dzieci same przygotowują zdrowe sałatki, desery, kiszonki i inne potrawy.
Nasze Przedszkolaki uczestniczą w programach promujących zdrowe żywienie.